Příběh chůvy

Posted by on Srp 19, 2015

Být chůvou je mé poslání

Jitka Holubová – Tábor

 

Začalo to nástěnkou na Úřadu práce, kde jsem zahlédla letáček , kde Domestica nabízela kurzy pro profesionální chůvy. Po krátké poradě s rodinou jsem také na kurz nastoupila. Sešly jsme se tam samé holky.

Kurz byl velmi intenzivní. Scházely jsme se denně od 9,00 hodin do 15,00 hodin celý měsíc. Přednášky z oboru psychologie, pedagogiky, péče o zdraví dítěte, první pomoci, zdravé výživy, účetnictví i právy vedly zkušení lektoři. Během přednášek vládla velmi příjemná a přátelská atmosféra, v pedagogice jsme dokonce měly prostor pro vytváření vlastních výtvarných dílek.

Veškeré stávající i nově nabyté znalosti a zkušenosti jsme musely prokázat při písemném testu a ústních i praktických zkouškách. Mnohým nám bylo láto, že toto období skončilo a jsme stále v kontaktu.

Myslím si, že být chůvou je opravdové poslání. Mám už určité zkušenosti s tou činností a myslím, že jedna moje klientka to vystihla naprosto přesně – ona nechce nikoho na hlídání ale člověka, který vpluje do její domácnosti. Je to tak, že pokud jste v nějaké domácnosti tak tam nesmíte překážet. Musíte se stát její přirozenou součástí a to není lehké. Proto každému kurzu předchází výběrové řízení a účastnice musí splňovat určitá kritéria. Chůva musí být podle mého názoru klidná a vyrovnaná osobnost, která je nekonfliktní a trpělivá. Děti musí vycítit její spřízněnost s nimi.

Jedna maminka mi zase dala za úkol podat čtyřletému dítěti lék. Dítě lék odmítalo, křičelo a utíkalo pryč. Maminka mi dala instrukce, že mohu použít i násilí – dítě prostě lék dostat musí … a odešla. Měla jsem čas asi dvě hodiny, abych vymyslela, co s tím. Bylo mi jasné, že pokud dítě zradím, tak mě ani požehnání matky v tomto případě nezachrání. Během hry s maňáskem koníka jsem si všimla, že dítě považuje koníka za svého kamarádka. Použila jsem ho tedy při podání léku. Koník jednoduše našeho malého nezbedu přemluvil. Myslím, že tak to má být.

Jsem ráda, že jsem chůva. Práce mě baví a neumím si představit, že bych dělala něco jiného