Adaptace dětí v dětském kolektivu aneb jak pomoci dítěti zvládnout dny bez maminky

Posted by on Zář 28, 2022
  1. září 2022 – čtvrtek – 13,00 – 17,00 hodin

Adaptace dětí v dětském kolektivu

aneb jak pomoci dítěti zvládnout dny bez maminky.

Začátek školního roku bývá v dětských kolektivech tradičně náročnější. Přicházejí nové děti, které dosud nezažily delší a pravidelný pobyt mimo domov. Období, než si zvyknou a přizpůsobí se novému prostředí, může být doprovázeno různými projevy, zejména pláčem, nespokojeností. Chůvy a pečující osoby jsou v této době vystaveny větší míře stresu a nepohody.

První část přednášky přinese informace o průběhu adaptace dítěte na nové prostředí a o fázích separační úzkosti z pohledu psychologie. Dotkneme se potřeby pevné vazby dítěte na rodiče i pečující osobu a navážeme problematikou zralosti dítěte při vstupu do dětského kolektivu. V druhé části probereme praktické informace o různých způsobech adaptace dětí, o tom, jaká pravidla nastavit, jak připravit rodiče a jak postupovat, když se u dítěte objeví separační úzkost a pláč. Součástí druhého bloku budou i kazuistiky a možnosti řešení problémových situací. A třetí část bude věnována prevenci stresu. Účastníci si vyzkouší terapeutickou techniku pro nalezení vnitřním zdrojů a také techniku pro rychlé zklidnění podle Dr. Petera Levina.

Přednášku povede Mgr. Jana Koutníková, terapeutka, lektorka, koučka, zakladatelka terapeutického a vzdělávacího centra Dialog. Specializuje se na prevenci stresu, práci s obavami a úzkostmi a tělesné prožívání u dospělých a na problematiku výchovy nejmenších dětí, se kterými aktivně pracovala v rámci dětských skupin.

Po absolvování semináře obdržíte certifikát

Pro členky Asociace zdarma.