Proč jsme založili asociaci

Posted by on Čer 2, 2015
Proč jsme založili asociaci

Milé chůvy,

Otevíráte naše stránky s nadějí, že zde najdete podporu pro svou práci s dětmi. Být dobrá chůva v rodině je velký závazek a velká zodpovědnost. Pracujeme v tomto oboru přes dvacet let a za tu dobu se pohled na profesionální chůvy postupně mění. Už nejsme nechtění vetřelci, kteří jenom dohlédnou na to, aby se dítěti něco nestalo. Už jsme partneři, na které se v některých rodinách přenáší veškerá zodpovědnost za vývoj dítěte.

Dnešní doba je velmi rychlá a náročná. V době našeho dětství jsme si hráli s kamarády na ulici a domů jsme se vraceli k večeři. Výchovně na nás působila parta vrstevníků, se kterými jsme vyrůstali a se kterými jsme prožívali různá dobrodružství, o nichž rodiče neměli ani tušení. To dnes vůbec nepřichází v úvahu. Rodiče mají strach o bezpečnost dětí moc se snaží, aby jejich děti v tomto rychlém konkurenčním světě uspěly. A tak děti chodí do předškolních zařízení již od jednoho roku. A nejpozději od dvou let se učí angličtinu a v pěti letech chodí minimálně do tří zájmových kroužků.

Na povolání chůvy se kladou stále vyšší profesionální nároky. Je to služba pro celou rodinu a nikoliv jen pro dítě.

Založily jsme asociaci chův především proto, abychom chránily Vaše zájmy. Většinou pracujeme v domácnosti, nemáme stálého zaměstnavatele a často jsme bez jakékoliv právní ochrany. Pokud nás bude víc, můžeme i víc legislativně prosadit.

Mezi velké úspěchy patří to, že se podařilo dostat povolání chůva do národní soustavy povolání a tím i do národní soustavy kvalifikací. Nepatříme tedy do „šedé zóny“ jako dřív a jsme normální kvalifikované povolání.

Naším dalším cílem bude prosadit legální zaměstnávání chův v rodinách. Budeme rádi, pokud nám budete psát o svých zkušenostech a podělíte se s nimi s dalšími chůvami.

Těšíme se na Vaše názory a připomínky

Bára, Eva, Gabriela, Soňa